Vraag en antwoord
Nee, we leggen dat kort uit.
U heeft nu een levenslange pensioenuitkering. Dit blijft in het nieuwe systeem ook.
Bij de overgang naar het nieuwe systeem, wordt uw huidig pensioen omgezet in pensioenvermogen. Hierdoor ontstaat een individueel pensioenvermogen (pensioenpotje).
Bij de berekening van dat potje wordt rekening gehouden met een toekomstig rendement en een verwachte levensduur. Het lopende pensioen blijft gehandhaafd.
Het individuele pensioenvermogen wordt collectief belegd en het risico van langer leven dan verwacht wordt in de hele groep gedeeld.
Dit heeft tot gevolg dat het potje altijd voldoende is voor een levenslange pensioenuitkering. Het potje kan daarom niet leeg worden.
Als de overledene voor een partnerpensioen heeft gespaard, dan wordt voor zijn (haar) partner eerst een pensioenvermogen weggezet voor de uitkering van het partnerpensioen.
Indien er nog vermogen over is wordt dit vermogen verdeeld over de potjes van alle andere gepensioneerden in het collectief.
Het vermogen van alle individuele pensioenpotjes wordt collectief belegd.
Bij het omzetten van de huidige pensioenen naar het nieuwe systeem en jaarlijks per 1 januari, wordt een verwacht rendement vastgesteld.
Indien het gerealiseerde rendement meer is dan het verwachte rendement is het verschil beschikbaar voor het verhogen van de lopende pensioenen.
Is het gerealiseerde rendement lager dan het verwachte rendement wordt het lopend pensioen verlaagd. Deze verlaging zal gespreid in de tijd plaats vinden omdat er een reserve voor wordt aangehouden.
Het zal u duidelijk zijn dat de hoogte van het verwachte rendement erg belangrijk is Hoe voorzichtiger dit wordt vastgesteld, hoe groter de kans op verhoging en kleiner de kans op verlaging. De AGV zal pleiten voor een voorzichtige (prudente) verwachting.
Het UPO nu, geeft aan welke aanspraak op pensioen de gepensioneerde heeft. In de nieuwe situatie zal het UPO blijven bestaan.
Hoe dit UPO er straks precies uit komt te zien, weten wij nog niet. Dit is nog onderdeel van de uitwerking bij sociale partners en het Pensioenfonds Achmea.
Bij de overgang naar het nieuwe systeem wordt uw huidig pensioen omgezet in pensioenvermogen. Hierdoor ontstaat een individueel pensioenvermogen (pensioenpotje).
Hierbij wordt rekening gehouden met een verwachting van het toekomstig rendement op de beleggingen en een verwachte levensduur van de gepensioneerde
Het pensioenvermogen wordt daarna weer vertaald in uw pensioenuitkering. Hierbij wordt rekening gehouden met hetzelfde rendement een verwachte levensduur. Uitgangspunt is dat de pensioenuitkering tenminste gelijk is aan de uitkering die u nu ontvangt.
Natuurlijk is dit een van de belangrijkste vragen. De bedoeling van de nieuwe wet is om voor iedereen een koopkrachtig pensioen op te leveren. Naast de voorstanders van de wet, zoals de regering, vakbonden en werkgeversorganisaties geloven daar diverse deskundigen in. Maar de nieuwe wet is daar geen garantie voor. En er zijn veel kritische geluiden.
De AGV houdt vast aan het uitgangspunt van behoud van koopkracht en zal de uitwerking door sociale partners dus zeer kritisch volgen.
Opgemerkt moet worden, dat in het huidige stelsel de inflatie ook vaak niet is gecompenseerd, dus het oude is niet persé beter dan het nieuwe.
De individuele pensioenpotjes worden collectief belegd.
Doelstelling van het beleggingsbeleid hierbij is dat er zoveel als mogelijk is een koopkrachtig pensioen wordt gekregen.
Invulling van het beleid wordt gedaan door het pensioenfonds. Zij heeft zich hierover nog niet uitgesproken. Het pensioenfonds is in afwachting welke kaders de sociale partners hiervoor willen hanteren.
Ja, als u als gepensioneerde gekozen heeft voor nabestaandenpensioen, wordt daarvoor ook in de nieuwe situatie vermogen voor aangehouden.
U vraagt zich af: Krijg ik ook te maken met de nieuwe pensioenwet? Nee, de pensioenen bij Achmea Pensioen &Leven vallen niet onder de nieuwe wet. De Wet toekomst pensioenen gaat alleen over de pensioenen die bij pensioenfondsen lopen. Voor ons zijn dat het Pensioenfonds Achmea en SBZ Pensioen.
Veel gepensioneerden van de Achmea zorgbedrijven krijgen geheel of gedeeltelijk pensioen van SBZ Pensioen. Het is nog niet helemaal duidelijk wat er wordt besloten over de groep gepensioneerden van onze zorgbedrijven die bij SBZ Pensioen een uitkering hebben. Achmea zal daar binnenkort uitsluitsel over moeten geven. Wij houden dat voor u in de gaten!
De overgang naar de nieuwe regeling zal per 1 januari 2027 plaatsvinden. Dan worden alle pensioenen omgezet naar de nieuwe regeling. Uw pensioenuitkering over januari 2027 zal dan de eerste uitkering in het nieuwe systeem zijn. Deze geldt dan voor 2027. Eind van 2027 wordt berekend of de uitkering omhoog of omlaag moet gaan. De pensioenuitkering van januari 2028 kan daarom hoger of lager zijn en dat geldt dan weer voor heel 2028.
Die informatie krijgt u in de laatste maanden voor invoering van de nieuwe regeling. U krijgt deze informatie van het pensioenfonds waar uw pensioen loopt. Dat is meestal het Pensioenfonds Achmea. Ook komt het voor dat gepensioneerden die bij een van de Achmea zorgbedrijven hebben gewerkt, een volledig of gedeeltelijk pensioen van SBZ Pensioen krijgen. De informatie over dat pensioen krijgt u van SBZ Pensioen. Beide pensioenfondsen doen hun best u nu al zo goed mogelijk te informeren. Ga daarvoor naar: