AGV kritisch over transitieplan Achmea

AGV kritisch over transitieplan Achmea

Er is een nieuwe pensioenwet. Achmea en de vakbonden (samen de ‘sociale partners’) hebben een nieuwe pensioenregeling uitgewerkt, die aan de nieuwe wet voldoet. In een transitieplan zijn alle afspraken vastgelegd. Dit plan gaat in op de overgang van alle pensioenen bij het Pensioenfonds Achmea en ook van de pensioenen van de Achmea gepensioneerden die van SBZ pensioen krijgen. In het plan staat dat er voor de verzekerde pensioenen van Achmea gepensioneerden niets verandert.

Sociale partners trekken de conclusie dat iedereen die nu bij één van de pensioenfondsen zit, in de nieuwe regeling beter af is, dan in het oude systeem. Zij vragen daarom de pensioenfondsen om de pensioenen over te hevelen naar de nieuwe regeling, het zogenaamde invaren.

Hoorrecht voor de AGV
De wet geeft aan verenigingen van gepensioneerden hoorrecht. Wij moeten worden ‘gehoord’ en kunnen dus aangeven wat we van het transitieplan vinden. De sociale partners stuurden ons daarom op 12 september dit transitieplan.

- De Commissie Pensioen heeft het plan bestudeerd en kwam tot de conclusie dat het plan op veel belangrijke punten niet goed uitpakt.
- In de klankbordgroep bijeenkomst van 25 september zijn onze uitgangspunten en kritiek op het plan besproken. Wij kregen steun voor onze reactie op het transitieplan.
- Het Kernbestuur heeft de reactie ook goedgekeurd.
Op 11 oktober hebben wij de reactie van de AGV aan sociale partners gestuurd.

Eén van onze belangrijkste bezwaren gaat over de ‘compensatie’
Een korte uitleg: de nieuwe wet maakt dat de pensioenopbouw van oudere werknemers (45+) minder wordt dan onder de oude wet. In het transitieplan wordt voorgesteld om dit tekort aan te vullen (te compenseren) uit het geld van het pensioenfonds. We hebben altijd gezegd dat dit in onze ogen niet te rechtvaardigen is.

Het plan dat we voorgelegd kregen, was gelukkig niet alleen slecht nieuws. Er waren ook onderdelen opgenomen die wél passen in onze uitgangspunten. Er komt een reserve om de pensioenverlaging te beperken, de resultaten (verlagingen of verhogingen) worden gespreid in de tijd en we gaan als gepensioneerden samen de plussen en minnen delen. Deze wensen zijn ook al eerder door de klankbordgroep ondersteund.

De sociale partners komen ons alsnog op sommige punten tegemoet
We kregen op 30 oktober de reactie van de sociale partners op onze kritiek. Er is nu een tweede versie van het plan. Deze versie is op enkele punten aangepast aan onze wensen. Deze punten zijn:

  • Vóór de overgang plaats gaat vinden komt er een nieuw onderzoek naar de risicobereidheid van alle deelnemers waaronder ook de gepensioneerden. Dat was een van onze wensen. Het pensioenfonds voert dat onderzoek uit en de resultaten kunnen leiden tot bijstellingen in het beleggingsbeleid. Dat is van belang omdat de koopkracht sterk afhankelijk is van de beleggingsresultaten.
  • Het inhalen van de gemiste toeslagen (indexaties) in de afgelopen tien jaar krijgt een hogere prioriteit (maar in onze ogen is deze nog steeds te laag).
  • Tot het moment van overgang worden nieuwe gemiste toeslagen (indexaties) opgeteld bij wat er al staat en krijgen dezelfde hogere prioriteit.
  • Wij hebben gevraagd om meer uitleg over de berekeningsmethode van de pensioenen op het moment van overgang. Wij vinden het voorstel in het transitieplan nadelig voor oudere gepensioneerden en niet voldoende beargumenteerd. We kregen daarop nieuwe uitleg. Deze uitleg geeft nog steeds onvoldoende uitsluitsel en daar gaan we opnieuw vragen over stellen.
  • In het plan wordt vergeleken met de eerste versie, uitgebreider ingegaan op de Achmea gepensioneerden bij SBZ. Er zijn 2 groepen van deze gepensioneerden, die verschillend behandeld worden.
    * Groep 1: de gepensioneerden bij SBZ die nooit aan de Achmea pensioenregeling hebben deelgenomen. Deze gepensioneerden gaan bij SBZ over naar een nieuwe pensioenregeling, die door sociale partners in de sector zorgverzekeraars is vastgesteld. Deze lijkt erg op de regeling die bij het Pensioenfonds Achmea zal worden uitgevoerd. De regels voor het invaren zijn anders dan bij Pensioenfonds Achmea maar in onze ogen niet slechter. SBZ communiceert over het vervolg.
    * Groep 2: de gepensioneerden bij SBZ die wel aan de Achmea pensioenregelingen hebben deelgenomen en daarom van Achmea een aanvulling kregen op de toeslagen van SBZ. Achmea heeft beloofd deze gepensioneerden snel te informeren over hoe de afspraken in de toekomst worden nagekomen.

AGV heeft nog steeds bezwaren
Wat zijn nu nog onze grootste bezwaren tegen het plan?

Compensatie
-    Sociale partners houden vast aan hun voorstel voor het gebruiken van het vermogen van het pensioenfonds voor de compensatie. Ons principe is dat de werkgever dit pensioentekort (compensatie) moet betalen en niet uit onze pensioenpot moet worden betaald.
-    Sociale partners geven aan, dat ze als tegemoetkoming de compensatie willen maximeren. Het maximeren van het bedrag is wel een tegemoetkoming, maar verandert niets aan het principe.
-    Sociale partners willen nog steeds veel geld uit onze pensioenpot halen. Het pensioenfonds moet hogere prioriteit geven aan het inhalen van toeslagachterstanden. Dan worden in elk geval eerst de toeslagachterstanden gerepareerd.

Koopkracht
In het plan komt het woord ‘koopkracht’ niet voor. In het verleden is er altijd een waardevast pensioen beloofd. Wij vinden dat het plan veel duidelijker moet zijn over het doel van de pensioenregeling: een pensioen dat de prijsstijgingen kan volgen.

Toekomst SBZ gepensioneerden
Voor een deel van de Achmea gepensioneerden bij SBZ (groep 1) is nu duidelijker wat de transitie voor hen zal inhouden.  Voor de groep die aan de pensioenregeling van Achmea heeft deelgenomen (groep 2), is het helaas nog steeds onduidelijk hoe de nieuwe situatie voor hen uitpakt. Definitieve besluiten worden vooruitgeschoven. Wij vinden dat deze besluiten horen bij het transitieplan en zullen de sociale partners oproepen snel de vereiste duidelijkheid te geven.

Wat gebeurt er nu en wat zijn de volgende stappen?
1. Deze week zullen wij deze bezwaren in een brief aan sociale partners voorleggen. We zullen nogmaals en uitdrukkelijk vragen om met onze bezwaren rekening te houden.

2. Achmea en de vakbonden raadplegen hun achterban.
    Achmea heeft het transitieplan voorgelegd aan de werknemers.
    De vakbonden (CNV, FNV Finance en De Unie) leggen het voor aan hun leden bij Achmea en ook aan gepensioneerde leden. CNV en FNV organiseren hiervoor informatie Webinars. In november wordt er door de leden van deze bonden gestemd of ze het eens zijn met de overgang naar de nieuwe regeling. Bent u lid van 1 van deze bonden? Laat uw stem dan horen!

3. De stemmingen sluiten 22 november. Als de raadplegingen positief zijn, dan wordt het plan 15 december aan het Pensioenfonds Achmea en voor de SBZ gepensioneerden aan SBZ aangeboden. De pensioenfondsen publiceren het transitieplan op hun website.

4. Pensioenfondsen aan zet.
De besturen van de pensioenfondsen beoordelen of de uitkomsten evenwichtig zijn over het geheel van alle deelnemers. Tegelijk beoordelen zij de uitvoerbaarheid van de nieuwe pensioenregeling. Dit leggen ze vast in een besluit en een implementatieplan waarin de invoering gedetailleerd wordt beschreven.
Het Verantwoordingsorgaan van het pensioenfonds, waarin ook drie leden namens de gepensioneerden zitten, brengt over dit besluit advies uit.
Als laatste geeft de Raad van Toezicht goedkeuring aan de transitie naar het pensioenfonds. 

De planning
Elk pensioenfonds heeft een eigen planning. Achmea gaat voor invoering per 1 juli 2027. SBZ gaat voor invoering op 1 januari 2028.
N.B. deze data kunnen nog wijzigen.

Wilt u meer details weten?
Lees dan onze reactie op het plan.
Ook is het Transitieplan Achmea beschikbaar.