Hoe staat het met de nieuwe wet voor onze pensioenen?
De Eerste Kamercommissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft op 11 april 2023 veel (heel veel) vragen gesteld over de nieuwe wet. Deze commissie wil de behandeling door de Eerste Kamer in de huidige politieke samenstelling afronden. Het debat in de Eerste Kamer is 22 en 23 mei 2023. De stemmingen zouden dan nog 30 mei kunnen plaatsvinden.
Tijdlijn bij Achmea
Heden tot september 2023: De voorbereidingen voor de nieuwe pensioenregeling voor Achmea gaan door. De sociale partners nemen uiterlijk september een besluit over het contracttype van de nieuwe pensioenregeling.
April 2024: Ook maken zij afspraken hoe de overgang geregeld wordt. Deze staan in het transitieplan dat sociale partners in april 2024 gereed willen hebben. Met dit plan wordt aan het Pensioenfonds Achmea gevraagd hoe de invoering kan plaatsvinden.
Vanaf april 2024: Uitoefenen wettelijk hoorrecht door AGV. Wij geven onze mening over dit transitieplan.
April 2024 – 31 december 2025: Het pensioenfonds treft de voorbereidingen voor de invoering van de nieuwe regeling en het omzetten van de pensioenen naar de persoonlijke pensioenpotjes.
1 januari 2026: Achmea en de vakbonden streven ernaar op deze datum de nieuwe regeling te laten ingaan.
Hoorrecht voor de AGV
Over het transitieplan zullen sociale partners onze mening vragen: AGV heeft het ‘hoorrecht’. Dat is in de nieuwe wet opgenomen. Daar willen we niet op wachten. De komende maanden zitten we daarom opnieuw met Achmea en de bonden aan tafel. Bij onze voorbereidingen wordt onze externe adviseur ingeschakeld. Zo kunnen we onze mening nog beter onderbouwen. We houden u op de hoogte en betrekken u daarbij.
De nieuwe wet: ook voor de nabestaandenuitkering
Een veel gestelde vraag is hoe het straks gaat met de nabestaandenuitkeringen.
De nieuwe wet gaat ook over de gepensioneerden die gekozen hebben om naast hun pensioen een aanspraak op een uitkering voor nabestaanden te houden. En ook over diegenen die al een nabestaandenuitkering ontvangen.
Voor deze aanspraken en uitkeringen heeft het pensioenfonds vermogen in kas. Dit vermogen wordt bij invoering van de nieuwe wet ook omgezet naar een persoonlijk pensioenpotje. De nieuwe regels gaan hier dus ook gelden. Afspraken hierover komen in het transitieplan.
De nieuwe wet en pensioenen bij SBZ Pensioen of Achmea Pensioen&Leven
Als de wet doorgaat heeft dat gevolgen voor bijna alle pensioenen van Achmea. Ook voor de pensioenen die geheel of gedeeltelijk bij SBZ Pensioen lopen, gaan nieuwe afspraken gemaakt worden. Daarom gaan wij met de sociale partners van SBZ Pensioen het gesprek aan over de uitwerking van de nieuwe wet en het transitieplan dat zij maken.
Beperkte gevolgen voor wie?
Er is een groep gepensioneerden waar de wijziging beperkte gevolgen voor heeft. Dat zijn de pensioenen die bij een verzekeraar (zoals Centraal Beheer of Avéro) lopen. De nieuw pensioenwet heeft geen gevolgen voor deze pensioenen bij de verzekeraar.
Toeslagen: wij komen op voor de belangen van alle groepen gepensioneerden
Onder de nieuwe wet is er geen sprake meer van het toekennen van toeslagen. In het overleg met Achmea hebben we aangegeven dat er een oplossing moet komen, die er voor zorgt dat de toekomstige pensioenverwachting voor de SBZ pensioenen en de regeling bij de verzekeraar gelijk is aan de pensioenverwachting van een deelnemer met het volledige pensioen binnen Pensioenfonds Achmea.
Uw vragen en opmerkingen zijn welkom!
Heeft u vragen of opmerkingen over het nieuwe pensioensysteem of de invoering ervan? Deze maar ook andere vragen zijn welkom op ons emailadres:
De Commissie Pensioen